RFID from Farm to Fork
Namen in cilji: Pilotna izvedba RFID sistema sledljivosti živil in pijač za SME (ang. Small and Medium Enterprises).
Opis: Projekt RFID from Farm to Fork, poteka v štirih državah EU (Slovenija, Italija, Španija, Velika Britanija). Realiziranih je pet pilotnih izvedb sistema sledljivosti za ribe, školjke, meso, sir in vino. Z uporabo radiofrekvenčne identifikcije (RFID) in v skladu z zakonodajo ter standardi označevanja proizvodov (GS1) je zagotovljeno pridobivanje, shranjevanje in dostop do podatkov, ki so na voljo vsem sodelujočim partnerjem v prehranski verigi, predvsem majhnim in srednje velikim podjetjem (SME).
Cilj: Z uporabo tehnologije RFID implementirati sistem sledljivosti v prehranski verigi za mala in srednje velika podjetja.
Predstavljena rešitev:
- > spodbuja večje zaupanje potrošnikov
- > omogoča promocijo kakovostnih živil
- > omogoča enostavno vpeljavo hladne verige (ang. Cold Chain)
- > nudi možnost za prodor na nove trge.
Slovenski pilot projekta F2F
Implementacija RFID sistema sledljivosti v Sloveniji je bila zasnovana in izpeljana na primeru piranskega brancina Fonda. Končna rešitev, poleg sistema sledljivosti, zajema tudi sistem hladne verige (ang. Cold Chain) ter spletno aplikacijo, ki potrošniku na mestu nakupa s skeniranjem QR kode (ang. Quick Response Code) omogoča dostop do podatkov o sledenem brancinu. Zajem in zbiranje podatkov o času, lokaciji in temperaturi poteka skozi celoten proces potovanja živila od ribogojnice do končnega kupca v ribarnici.
Izsledi svojega brancina.
Javne objave:
- > “Brancini in mikročipi” / Pimorske novice / 24. 10. 2011
- > “Napredna tehnologija, ki razkriva razvoj živil” / Večer / 16. 11. 2011
- > “Ribogojnica Fonda se vključuje v evropski projekt FRI, RFID-F2F” / Portorož, Piran / 20.10.2011
- >” Svežino bodo prebrali s pametnimi telefoni”/ Nedelo / 27.5.2012
Partnerji: Fonda.si d.o.o.; IDS d.o.o.